Bebeklerin dünyaya alışma sürelerinde bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmesi zaman alır. Bu süre içinde bebeğimizin birçok rahatsızlıkla karşılaşma ihtimali vardır. Bunlardan biri de yeni annelerin sıkça karşılaştığı bir problem olan kabızlık. Bebeklerde kabızlık kaka yapma süresinin normal daha seyrek, daha sert ve daha zor yapması olarak tanımlanabilir. Bebeklerin en az 48 saattir kaka yapmaması, yapabildiği durumlarda sert kıvamla ve zorlanarak yapması bebek kabızlığı (peklik) olarak nitelendirilir. Bebek kabız olması durumunda dışkılarken maruz kaldığı ağrıdan dolayı kaka yapmaktan çekinebilir ve bu durum kabızlığı daha çok arttırabilir. Az ve zor dışkılamak, ıkınma, kasık ağrıları, sert kıvamlı kaka gibi belirtileri olabilir ancak yumuşak kıvamlı kaka da kabızlıkta karşımıza çıkabilir. Sebebi açıklanamayan huzursuzluklar da kabızlığın önemli belirtilerindendir.
Bebek Kabızlığının Sebepleri
Kabızlığın temelinde bebeğin kalın bağırsağının sonundaki kasların sertleşmesi ve dışkının çıkmasının engellenmesi yatar. Bu duruma sebep olan etkenler oldukça farklılık gösterebilir. Yeterli beslenememe ve yeterli sıvı alama, inek sütü, ilaç etkisi, enfeksiyonlar, kollajen doku ve kas hastalıkları, nöral tüp defektleri, nörolojik-psikiyatrik bozukluklar, nedeni açıklanamayan kronik kabızlık gibi birçok sebebi olabilmektedir. Bunun dışında hareket değişimleri, emekle-oturma arası geçişler ve ek gıdaya geçiş döneminde bebeğe yedirilen patates ve pirinç de bu sebeplere eklenebilir.
Bebeklerde Kabızlığı Geçirmek İçin Ne Yapılır?
Kabızlığın geçirmenin farklı yolları vardır. İlk aklımıza gelen yollardan biri müshil olsa da bebeklere kesinlikle doktor kontrolü dışında herhangi bir ilaç vermemek gerekir. Bebeklere ilk uygulanması gereken müdahale daha fazla sıvı almasını sağlamaktır. İçerisine şeker katmamak koşulu ile su veya meyve suları verilebilir. Lif yönünden güçlü besinlerle beslemek de oldukça etkili olacaktır. İncir, erik, pırasa, karnabar, üzüm, taze meyve sebze gibi besinler bağırsaklarını rahatlatmakta yardımcı olacaktır. Çikolata, bisküvi ve benzeri hazır paketli ürünleri kesinlikle vermemek gerekir. Bebeğinizin karnına yapılacak masaj da onu rahatlatabilir. Kabız olan bebeğe süt vermemek gerekir çünkü kabızlığın sebeplerinde biri süt olabilir. Sadece sabahları aç karnına kuru incirle kaynatılmış süt verilebilir ancak dozunu aşmamak kaydıyla. Eğer yeterli önlemi aldığınızı düşünüyorsanız ve bebeğinizin kabızlığı geçmiyorsa bir hekime başvurun ve yönlendireceği yolu izleyin.