Bilimsel olarak larinks olarak bilinen gırtlak, halk arasında yutak olarak bilinen, farinksten sonra boyun bölgesinde yer alan bir organdır. Soluk borusu (nefes borusu) ve akciğerlere devam eden hava yolunun önemli bir parçasıdır. Larinks ayrıca ses tellerini de içerir; İçinden geçen havanın etkisiyle titreşen ses tellerinde oluşan ses yutak, ağız ve burunda işitilebilir bir yankıya dönüşür.
Toplumda ortalama her 100.000 kişiden beşinde gelişen gırtlak kanseri, gırtlak bölgesindeki bazı hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve tümöre dönüşmesi sonucu ortaya çıkar. Sigara içmenin en önemli risk faktörü olan gırtlak kanseri, bu alışkanlığa sahip kişilerde 20 kat daha sık görülmektedir.
Laringeal kanser nedenleri
Sigara ve tütün kullanımı larenks kanseri için en büyük risk faktörleridir. Sigara içenlerin 20 kat artmış gırtlak kanseri riski vardır. Diğer bir risk faktörü aşırı alkol tüketimidir. Alkol alımı, özellikle sigara içerken kanserin gelişmesinde çok daha büyük bir rol oynar. Kötü beslenme de bu kanser türlerinin oluşumunda rol oynar.
Yağlı ürünler, boya ve vernik endüstrisi, ağaç işleri gibi bazı faaliyet alanlarında çalışan kişilerde gırtlak kanseri görülme sıklığının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Reflü hastalığı, larenks kanseri için risk faktörlerinden biridir. Bununla birlikte, HPV (Human Papillomavirus) da larenks kanserinin nedenlerinden biridir.
Larenks kanserinin belirtileri nelerdir?
Larenks kanserinin semptomları esas olarak ses kısıklığı ve ses kalitesindeki değişikliklerdir. Ancak bu tür semptomların ortaya çıkması için tümörün ya ses tellerinden ya da farklı bir bölgeden kaynaklanması ve ses tellerine yayılması gerekir.
Bu nedenle, özellikle iki haftayı geçen uzun süreli ses kısıklığı için bir kulak-burun-boğaz uzmanına başvurulması tavsiye edilir.
Larenks kanserinin diğer semptomları
Boğazda sıkışmış hissetmek
Yansıyan boğaz ağrısı ve kulak ağrısı sayılabilir
Zor durumlarda
Nefes darlığı
Yutma güçlüğü
Yutulduğunda ağrı
Hastaların şikayetleri arasında kanlı balgam gibi belirtiler yer alır. Kanser boyundaki lenf düğümlerine yayılmışsa, boynun yanında giderek büyüyen tümörler ortaya çıkar.
Larenks kanseri teşhisi için kullanılan yöntemler
Bir veya daha fazla semptom varsa hemen bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirip fizik muayene yaptıktan sonra, boğaz kanserinden şüphelenirse bazı testler isteyebilir. Laringoskopi en iyi tetkiklerden biridir. Laringoskopi, ucunda bir kamera bulunan esnek veya sert bir tüp kullanarak larinksi inceleme işlemidir.
Bir lezyon bulunursa lokal veya genel anestezi altında tümör şüphesi olan bölgelerden biyopsi alınarak kesin tanı konur. Teşhis aşamasında; Boyun ultrasonu, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI), pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak hastalığın yaygınlığı hakkında bilgi alınır.