Diş teli taktırmak için diş hekimine başvuran bir kişi; sırasıyla şu adımları izlemektedir:
- Öncelikle diş hekimi tarafından ilk muayene yapılır. Bu muayene esnasında eğer var ise sorunlu dişler onarılır. Dişlerin onarılması işlemi de aynı gün yapılmaz, doktor tarafından uygun bir tarih verilir.
- Daha sonra sorunlu dişlerin onarılması işlemi yapılır ve kontrol için gün verilir, kontrol gününde dişlerde meydana gelmiş olan sorunlar halledildiyse; diş ve çene yapısına uygun olarak kalıp hazırlanır. Diş teli çeşidini bu esnada kişi kendi belirleyebilir. Diş teli çeşitleri arasında fiyatlar farklılaşmaktadır.
- Kalıp alındıktan sonra yine diş hekimi tarafından diş teli taktırma isteyen kişiye uygun bir gün verilir.
- Diş hekimin verdiği gün diş teli taktırmak isteyen kişi diş hekimine giderek, diş telini taktırabilir.
- Bu esnadan itibaren artık kişi diş telini taktırmış olur. Diş telinin ağızda kalma süresi de yeni değişkenlik gösterebilmektedir. Bu durum kişinin diş ya da çene yapısında meydana gelmiş olan yapısal bozukluğa göre değişmektedir.
Diş teli nasıl takılır sorusunun cevabını yukarıda saymış olduğumuz maddelerle tek tek açıklamış olduk. Diş teli taktırmak isteyen kişi bu adımları az çok karşısında görecektir. Diş teli nasıl takılır sorusunda önem arz eden bir diğer durum ise; diş teli çeşitleriyle karşımıza çıkmaktadır. Zira farklı çeşitlerinin bulunduğu diş tellerinin takılmasında da farklılıklara rastlanılmaktadır. Metal diş telleri, dişin arka tarafına takılan lingual adı verilen diş telleri ve şeffaf görünümlü diş telleri olmak üzere farklı farklı diş teli çeşitleri bu alanda diş teli taktırmak isteyenlerin karşısına çıkmaktadır.
Diş teli takıldıktan sonra da kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bu detaylar aşağıda yer almaktadır:
- Öncelikle diş teli takıldıktan sonra 1 haftalık süreçte katı gıdalar tüketilmemesi gerekmektedir. Zira bu gıdalar diş tellerinin oynamasına neden olmaktadır.
- Sulu gıdaların tüketilmesi gereken bu dönemde; aslında diş teli çeşidi de tüketilecek olan gıdaların seçiminde önemli olmaktadır.
- Eğer şeffaf görünümlü takılabilir çıkarılabilir diş teli tercih edildiyse; katı gıdalar tüketilebilir.
- Diş tellerinin temizliği de önem taşımaktadır.
- Diş tellerinin temizliği kadar dişlerin temizliğine de dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Bu dönemde yaşanılabilecek olan ağrılar da; diş hekimin tavsiye edeceği ağrı kesicilerin alınmasıyla azaltılabilecek ağrılardır.
Diş teli nasıl takılır konusundan sonra diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler de yukarıda yer alan maddelerdir. Bu maddelere de dikkat edilmesi lazım.