Ergenlik Dönemi Değişiklikleri Nelerdir?

İnsanlar yaşamları boyunca birçok farklı evreden geçmektedir. Bu evrelerin en başında bebeklik en sonunda ise ihtiyarlılık gelmektedir. Bu iki evre arasında kalan zamanda ise çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemleri yer almaktadır. Ara zamanda kalan ergenlik dönemi oldukça önemli bir dönemdir. Çünkü bu dönemde bir birey gerçek bir birey kimliği kazanır ve geleceğini bu evrede şekillendirmeye başlar. Ergenlik dönemin fiziksel ve ruhsal olmak üzere iki farklı değişim söz konusudur. Hatta buna bir üçüncü değişim olan fizyolojik değişimi de katarsak üç farklı şekilde bireyler değişime uğramaktadır.Ergenlik dönemi değişimleri, erkek bireylerde ergenelik, dişi bireylerde ergenlik

Ergenlik dönemindeki fiziksel ve diğer değişiklikler erkek ile dişi birey için benzer olsa da biraz farklılık göstermektedir. Erkek bireylerde fiziksel anlamda meydana gelen değişimler arasında penis boyunun uzaması, penisin kalınlaşması, testislerin büyümesi, sakal ve bıyık çıkması, koltuk altı ve genital bölge kıllanması görülen başlıca değişikliklerdir. Bu değişikliklerin her birinin erkek birey için bazı zorlayıcı yönleri olmasına karşın her birisi gerekli bir değişimdir. Örneğin; testislerin artık gerçek işlevini yerine getirmek üzere büyümesi ve sperm salgılamaya başlaması, penisin olması gereken büyüklük ve kalınlığa ulaşması insan neslinin devamı için önemli bir unsurdur. Fizyolojik anlamda meydana gelen değişim erkek birey için testislerinden artık sperm salgılanıyor olmasıdır.

Dişi bireyler için ise ergenlik dönemi değişiklikleri arasında vajinanın işlevsel hale gelmesi, seste çatallaşma, koltukaltı kıllanması, genital bölge kıllanması, boy ve kilo artışı, göğüslerin büyümesi gösterilebilecek başlıca değişimlerdir. Fizyolojik anlamda ise dişi bireyin artık yumurtalıklarının işlevsel hale gelmesi yani adet döneminin görülmeye başlaması örnek olarak gösterilebilir. Dişi birey ergenlik döneminde adet görmeye başladığı andan itibaren hamile kalmaya hazır bir bireydir. Kız çocuklarının adet görmeye başladığı zaman ne yazık ki bazı doğal unsurlara ve doğal olmayan unsurlara bağlı olarak oldukça ergen yaşlara kadar inmiştir.

Hem erkek hem dişi birey için ortak olan değişimler boy ve kilo artışı ile psikolojik yönlü olan değişimlerdir diyebiliriz. Ergenlik çağına erişmiş olan dişi ve erkek birey biraz isyankar, biraz agresif olabilmektedir. Bunun temelinde de elbette yeni bir hayata kapılarını açıyor olması yatmaktadır. Bu dönemin huzurlu bir şekilde son bulması ve bireyin yetişkinliğe geçişini tamamlaması için ailelerin sabırlı ve anlayışlı olması gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir