Grip hastalığına birbirine benzeyen bazı virüs türleri neden olur. Grip daha çok kış aylarında ve bazen de salgın halinde görülür. Hastalık, özellikle okullarda ve iş yerlerinde çok çabuk yayılır. Genel sağlık durumu iyi olan kişiler gribi tıbbi tedavi görmeden hızla atlatırken, sağlığı zayıf olanların doktora gitmesi gerekebilir.Grip hastalığı genellikle titreme, ateş, kas ağrıları ve aksırma ile aniden başlar. Kısa bir süre sonra da boğaz ağrısı, kuru öksürük, deride hassasiyet, gözlerde ağrı, halsizlik ve baş ağrısı görülür. Muhtemelen iştahsızlık da yaşanır. Griple birlikte görülen ateş genellikle üç-beş gün sürer. Hastalığın belirtileri geçtikten sonra birkaç hafta halsizlik hissetmek olağandır.
Korunma
Grip mevsimi başlamadan önce vücudunuzun enfeksiyonlara karşı direncini artırmaya çalışın. Buna rağmen grip olursanız, hastalığı hafif atlatma olasılığınız yüksektir.
- Sağlıklı beslenin.
- Her gün biraz egzersiz yapın.
- Her gün çoklu vitamin ve mineral takviyesi (beta karoten, C ve E vitaminleri, flavonoidler, selenyum ve çinko içeren) alın.
- Yorulmamaya ve strese kapılmamaya çalışın.
- Etrafta grip salgını olduğunda kalabalık içine girmemeye çalışın.
- Kışın haftada iki veya üç kere ekinazya çayı için veya ekinazya tentürü ya da hapı alın. Grip olan biriyle yakın temas halindeyse-niz bunları her gün kullanın.
- Her gün sarımsak yiyin veya sarımsak hapı alın.
- Kış boyunca her üç haftada bir, grip önleyici bir homeopati ilacı olan nosodealın.
Grip Aşısı Olmalı Mısınız?
Aşı giribin süresini kısaltabilir ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olur. Grip aşısı, bu hastalığı çok ağır geçirme olasılığı olan kişilere önerilir; bu kişiler arasında yer alanlar:
- 65 yaş veya üstünde olanlar.
- Uzun süredir kalp, akciğer, böbrek, diyabetveya orak hücreli anemi hastası olanlar.
- Kortikosteroid veya immunosüpresif ilaçlar kullananlar.
- Dalağı olmayanlar.
- Huzurevlerinde yaşayanlar. Bu evlerde çalışan kişilerle hastane ve klinik personeli.
Tedavi (Doğal Yöntemler & Bitkisel Çözümler)
Ciddi komplikasyonları olabileceği için gribi özenle tedavi etmek gerekir. Hastalığı yaymamak için evde oturun ve grip virüsleriyle savaşabilmek için vücudunuzun güçlü olması gerektiğinden yatarak dinlenin. Ateşi düşürmek için (bkz. Ateş) Hastalığın rahatsızlık veren belirtilerini baskılayan ve hasta olmanıza rağmen kendinizi kalkıp dolaşabilecek güçte hissetmenizi sağlayan reçetesiz ilaçlara ihtiyatlı yaklaşın. Ateşiniz normale döndükten sonra en az bir gün daha evden çıkmayın.
Beslenme
- Su, meyve suları, arpa suyu ve bitki çayları gibi alkol ve kafein içermeyen içeceklerden bolca tüketin. Frenk üzümü çayı yudumlamak boğazınızı rahatlatabilir ve enfeksiyonla mücadele etmek için ihtiyacınız olan C vitamininden bolca almanızı sağlar.
Bitkisel ilaçlar
Grip virüsü
- Günde üç kez ekinazya çayı için veya 200 miligramlık takviye hapından günde beş kez alın.
- Mürver çiçeği, nane ve civan perçemi karışımından hazırlanan çay ateşi düşürür, ağrı ve sızılan dindirir.
- Mürver meyvesi ekstresi grip virüslerinin çoğalmasını durdurmaya yardımcı olabilir.
Aromaterapi
- Kayeput yağı ateşi düşürmeye ve kas ağrılarını gidermeye yarar. Bir çorba kaşığı jojoba ya ğına iki damla kayeput yağı ekleyin ve bum günde dört kez kulaklarınızın arkasına, alnını za, burnunuzun her iki yanma ve göğsünüz sürün. Bunun yerine ılık (sıcak değil) küvet su yunuza altı ila sekiz damla kayeput yağı da katabilirsiniz. Hamileliğin ilk 20 haftasında bu yağı kullanmayın.
- Burundaki tıkanıklığı, içine birkaç damla çay ağacı veya okaliptüs yağı damlattığınız suyun buharını teneffüs ederek gidermeye çalışın.
Homeopati
- Aconite:özellikle üşüttükten sonra ateşiniz aniden yükselirse.
- Eupatorium:kemiklerinizi sızlatacak denli ağrınız olursa.
- Gelsemium:başlıca semptomlar üşüme ve titreme ise.
- Oscillococcinum:gribe karşı genel bir tedavi olarak (grip belirtilerinin başlangıcından itibaren 36 saat içinde alın).
Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir?
- Bir hafta içinde kendinizi daha iyi hissetmeye başlamazsanız veya üç-dört gün içinde hastalık belirtileri daha da ağırlaşırsa.
- Dört hafta sonra hastalığın belirtileri tamamen geçmemişse veya nüksederse.
- Öksürdüğünüzde bol miktarda yeşil veya sarı balgam çıkarıyorsanız.
- Grip aşısı olması gereken kişiler arasına giriyorsanız.
Acil Durumlar
- Göğsünüzde ağrı veya nefes darlığı varsa.
- Boynunuzda sertlik, başınızda şiddetli bir ağrı, parlak ışığa karşı hassasiyet, deride döküntü, zihinsel karmaşa veya şiddetli bir eklem ağrısı varsa.
- Öksürdüğünüzde kan geliyosa.