Reflü Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Reflü hastalığı, en basit tanımıyla yenilen yiyeceklerin yemek borusuna çıkması ve tekrar mide içerisine geri dönememesi veya zor geri dönmesine verilen isimdir. Çeşitli sebepleri olmakla birlikte en çok görülen sebeplerden bir tanesi, mide kapağı görevi gören kasların doğru düzgün çalışamaması sonucu mide borusuna kaçan yiyecekler ile çeşitli mide ve pankreas sıvılarının tekrar mideye aktarılamamasıdır. Aslında midedeki maddelerin yemek borusuna çıkması her gün herkeste görülen bir durumdur fakat işin hastalık boyutu, bu maddeler tekrar mideye aktarılamadığında ortaya çıkar.reflü nedir, reflü tedavisi nasıl yapılır, reflü tedavisi

Reflünün Belirtileri Nelerdir?

En çok görülen belirtilerden bazıları, midede ve göğüste yanma hissi, ağza doğru ekşi veya acı tatta sıvı gelmesi, midede ekşime ve yenilen yiyeceklerin ağza tekrar geri gelmesi olarak sıralanabilir.

Bazı reflü hastalarda görülüp bazı reflü hastalarında görülmeyen belirtiler de vardır. Bunlar, ses kısıklığı, ağızda koku oluşması, kuru öksürük, dişlerde çürüme, kronik sinüzit ve kronik farenjit olarak sıralanabilir.

Midedeki gaz sıkışması ve midenin yukarı doğru, yani kalbe doğru baskı uygulaması sonucunda, kalp damar sisteminde herhangi bir rahatsızlık olmamasına rağmen, bu durum kalpte sıkışma ve çarpıntıya sebep olabilmektedir. Bu durumda birçok insan acil servislere başvurarak kalbiyle alakalı bir sorun olduğunu söylemektedirler. Yapılan incelemede de bu hastaların reflü sebebiyle kalplerinde sıkışma hissi olduğu anlaşılmaktadır.

Mide borusundan yukarıya doğru çıkan sıvılar, zaman içerisinde astıma ve akciğer enfeksiyonlarına bile sebep olabilirler.

Reflü Nasıl Tedavi Edilir?

Reflü hastalığı tedavisi; eğer hastalık henüz yeni başlamış ve çok ilerlememişse, ilaç tedavisi şeklinde uygulanır. Bu ilaçlar genel olarak mide asidini % 70 – 80 oranında azaltır ve böylece mide borusundan yukarı doğru çıkan asit te azalacağından dolayı, bu bölgede oluşan hasar giderilmeye çalışılır.

Endoskopi yöntemiyle de reflü tedavisi uygulanabilir. Ağızdan girilerek, yemek borusu üzerinde çeşitli tedaviler uygulanır. Genellikle 15 dakika kadar sürer ve 2 saat içerisinde hasta taburcu edilebilir.

Doktorun gerekli görmesi halinde reflü ameliyatla da tedavi edilebilir. Ameliyat ise halk arasında kansız ameliyat olarak bilinir. Yani karın açılmadan dışarıdan müdahale yapılır ve bu tedavinin başarı oranı % 94’tür. Hasta 6 saat içerisinde ayağa kalkabilir, ertesi gün taburcu edilebilir ve 1 haftalık bir diyet uygulanır. Bu 1 hafta içerisinde hastanın kaslarını çok zorlamaması istenilir. 1 hafta sonrasında kontrol yapılır, 2 hafta sonrasında ise herhangi bir kısıtlama artık yapılmaz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir