Sol Kol Şişmelerinde İlk Günler Çok Önemlidir

Sol Kol Şişmelerinde İlk Günler Çok Önemlidir

Kollar vücudumuzun en çok kullanılan uzuvlarındandır. Bu sebeple günlük aktiviteler sırasında karşılaşılan çarpma ve zorlama nedeniyle kollarda şişlikler ve ağrılar yaşanabilmektedir. Bu ağrılar hafif olabileceği gibi bazen de dayanılmaz derecede şiddetlidir. Sol kol uyuşması ise aniden ortaya çıkabileceği gibi yavaş yavaş da nüksedebilmektedir. Sol kol uyuşması kollardaki damarlara baskı oluşmasından veya zayıf kan dolaşımından kaynaklanmaktadır.

Kol şişmesinin nedenleri;

Kaza ve darbe dışında oluşan kol şişmesi rahatsızları damar hastalıkları sebebiyle de gerçekleşiyor olabilir. Sol kol şişmesi rahatsızlığının en önemli nedeni ödemdir. Ödem vücuttaki dokular arasında çok fazla sıvı birikmesi olayıdır.

Ödemler yanıklar, aşırı hareketsizlik, hamilelik, aşırı tuz tüketimi, kullanılan ilaçlar ve damar tıkanıklığı nedeniyle oluşur. Sağ veya sol kolun şişmesi arasında bir fark olmasa da rahatsızlık kan dolaşımının yönü sebebiyle kendisini genellikle sol kol şişmesi şeklinde gösterir.

Gözle görünen dokununca hissedilen bir rahatsızlık olduğundan anlaşılması oldukça kolaydır. Dikkate alınarak tedavi sürecine geçilmesi gerekmektedir.

Koldaki şişliğin tedavisi
;

Kollarda meydana gelen şişlikler yavaş yavaş ilerliyorsa mutlaka uzman bir doktora müracaat edilmelidir. Çünkü bu durum kol şişmesi rahatsızlığının damar tıkanıklığından kaynaklandığına dair bir emaredir. Damar tıkanıklığı ise vücuttaki bütün dengeleri etkileyen, çok büyük hasarlara neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Acilen müdahale edilmesi gerekmektedir.

Koldaki şişliğin tedavisi öncellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullanılarak denenmektedir. Ancak en çok kullanılan yöntem koldaki pıhtının tedavisi için kol damarlarına anjiyo yapılmasıdır. Pıhtı erken dönemde teşhis edilmişse kolaylıkla temizlenmekte ancak 15 günden sonraki bir döneme geçilmişse temizlik daha zor olmaktadır. Bu nedenle şişlik tespit edildiği ilk günlerde doktora müracaat edilmelidir. Bu sürenin geçirilmiş olması halinde ise balon ve stend yöntemleri ile tedavi edilmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir