Tifo
Yiyecek ve içeceklerle bulaşan her yaşta görülebilen bir hastalıktır.mikrop alındıktan 1-2 hafta sonra belirtiler ortaya çıkar
Belirtileri;
insanda önce akşamları ateşin yükselmesi,iştahsızlık,genel halsizlik,durgunluk,ishal yada kabız görülür.zamanla ateş 40 dereceye yükselir.karnı şişebilir ve vücudunda küçük pembe lekeler olabilir.
Genellikle hastalığın başlangıcı ile bitişi 20-30 gün kadar sürebilir.tifo birçok hastalıklarla karıştırılabilir ve birçok hastalığa benzeyebilir.
Yıkanmamış pis besin maddeleri ile ya da bu maddelere dokunmuş ellerin hazırladığı yiyecek,içeceklerle bulaşır.kesin teşhisi doktorunuz,yaptıracağa kan ve dışkı muayeneleri ile koyabilir.
Zamanında gerekli aşıları uygulamak,hastalıktan korunmak için kesinlikle en iyi yoldur.bunun dışında temizliğe gerekli önemi vermek gerekir.
Hastalığa yakalandıktan sonra bakım da ayrı bir önem taşır.çocuğun çamaşırları çok dikkatli şekilde ve iyice kaynatılarak temizlenmelidir.hastaya yaklaşanlar özellikle ellerinin temizliğine dikkat etmeli ve kirli ellerle hiçbir şey yememelidir.
Doktorunuzun da önereceği gibi çocuğa süt ve yoğurt muhallebi,sebze püreleri verilebilir.
Hemen hemen aynı şekilde ama daha hafif geçen paratifo adlı bir başka hastalık da vardır.daha kısa sürer.bulaşması,belirtileri,tedavisi ve koruma çareleri de hemen aynıdır.
Kolera
Virgül şeklindeki bir mikrop hastalığı yapar.salgınlar tarzında görülür.her yerde kolayca üreyebilen bir mikroptur.yalnızca asitte yaşayamaz.güneş etkisiyle kurutarak ya da 60 derecenin üzerinde ısıtmakla mikrop ölür.Hastalık ince bağırsakta yerleşir.Kuluçka devri 1-2 saatten 5 güne kadardır.Kirli yiyecek ve içeceklerle bulaşır.
Belirtileri:
*Kusma,bulantı ve pirinç suyu şeklindeki şiddetli ishaldir.vücut hemen kurur.
*böyle hastaların dışkıları,kirli çamaşırları v.b dezenfekte edilmeli gerekirse yok edilmelidir.
*böyle salgınlarda kaynatmadan hiçbir şey yenmemeli,içilmemelidir.eller sürekli antiseptikli sularla silinmeli;para vc gibi herkesin eleği şeylere dokunduktan sonra eli ağza götürmemelidir.
*kesinlikle aşı olunmalıdır.
*bu hastalığın tedavisi ancak hastanelerde yapılabilir.hemen bir hastaneye başvurmalıdır.
VEREM
Mikrobik bir hastalıktır.bilhassa süt .ocukları için çok tehlikelidir.hasta insanların balgamında,hasta annenin sütünde mikrobu bulunur.temizliğe dikkat edilmezse,kirli ellerle ya da kirli yiyecek kapları ile de hastalık bulaşabilir.
Veremli hayvanların sütünde de mikrobu vardır.
O halde veremden nasıl korunulur?
*dışardan alınan her süt kesinlikle çok iyi şekilde kaynatılmalıdır.
*evde uzun süredir öksüren biri varsa doktor tarafından muayene edilmeli ve hatta akciğer filmi çekilmelidir.
*çocuğu olanlar,evde çalıştırdıkları kimseleri işe almadan önce iyice bir muayeneden geçirmelidirler.
*annede tüberküloz olduğu biliniyorsa,hiçbir zaman meme vermemelidir.
*kuşkulanılan kimselerin çocuğu öpmesine,çocuğa mama yedirmesine izin verilmemelidir.
*evde temizlik yapılırken tüberküloz mikroplarının tozlara tutunarak çocuğun akciğerlerine kadar gideceği düşünülüp her türlü tedbirin alınması gerekir.
*Çocuk aşılanmalıdır.
Çok kişi verem denen hastalığın yalnızca akciğerlere yerleştiğini sanır.oysa,küçük çocuklarda verem en çok beyin zarlarında yerleşir ve tüberküloz menenjitini yapar.
Geçmiş yıllarda bu hastalıktan hemen hemen kurtuluş yoktu.bugünkü modern ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalık durumuna geldiği halde,yinede ağır seyreder.
Belirtileri:
*yüksek ateş
*ensenin sertleşmesi
*anormal seslerle bağırtı
*düzensiz ve bazen sıkıntılı soğuma
hemen doktorun müdahalesi gerekir.geç kalınırsa çocuk belki kurtarılır ama,felçler meydana gelebilir.