Adet sancısı özellikle genç kızlarda bazen öncesinde bazen de adet dönemi içerisinde karında ve rahim bölgesinde kramplar şeklinde yaşanan ağrılardır. Bu kramplara ek olarak, mide bulantıları, baş dönmeleri, tansiyon düşüklükleri de eklenebilir. Özellikle migrenli bir hastada bu ağrılar olduğunda baş ağrılarında artış son haddindedir. Adet dönemleri bir kadın için hem iş hem sosyal hem özel hayatında aslında sinirlilik, uykusuzluk ya da kafasını toparlayamama gibi nedenlere de sebebiyet verdiğinden oldukça zor geçer. Rahimde kasılmalar adet göre her kadında ağrı olarak hissedilir.Geçmeyen adet sancıları için sorgulanması gereken durumlar vardır ki; bunların başında miyomlar, yumurtalık kistleri, polipler, enfeksiyonlar ve tümörlerdir. Bütün bunların anlaşılabilmesi için bir jinekolojik muayene, ultrason ve smear testi gibi tetkikler yeterlidir. Her ne şekilde olursa olsun ağrının sebebi kesinlikle sorgulanmalıdır. Test sonuçlarına göre de bir tedaviye başlanmalıdır. Tedavi süresi içerisinde verilen ilaçlar ve tetkikler mutlaka yaptırılmalıdır. Bu sayede sağlıklı bir sonuca ulaşabilir ve iyileşme süresine girebilirsiniz.
Adet Sancıları Doğumdan Sonra Geçer mi?
Adet sancıları gebelikte ya da emzirme döneminde hormonlardan dolayı azalma gösterebilir. Ancak kadında çikolata kisti gibi bir rahatsızlık var ise adet ağrıları bir süre sonra tekrar başlar. Bu sancıların sebebinin adı kesinlikle konulmalıdır.
Adet sancısına iyi gelebilecek birtakım yöntemler de mevcuttur. Mesela sıcak kompleks uygulaması kan dolaşımını hızlandırdığından ağrıyı azaltır. Aynı şekilde ılık duş almak ya da ayakları sıcak suya koymak rahatlatıcıdır. Dinlenme hatta uyuma ile vücudun gevşemesini sağlamak ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Magnezyum içeren ilaçların kullanımı ile de kadın rahatlar.
Bitkisel çaylar rahatlatıcı özelliktedir. Spor ve egzersiz yapan kadınlarda da adet sancıları çok fazla yaşam kalitesini etkilemez. Eğer ağrı kesici ile bir çözüm yolu şekli belirlendiyse ağrı tam başlamadan içmek en etkili olanıdır. Eğer sancınız giderek büyüyor ise ve ne denedi iseniz geçmiyorsa mutlaka bir doktora görünmenizde fayda olacaktır. Bazı kadınlarda bu dönem çok ağrılı geçebilir. Bunun için tıbbı tedavi için doktorunuzdan destek alabilirsiniz.