Tüketimin teşvik edildiğini ve çok kıskanıldığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nde deneyimli psikolog Celine Karabulut, “Normalde almayacağımız bir şeyi% 70 -% 90 indirimle gördüğümüzde bu fırsatı değerlendiriyoruz. … geçmesine izin verilmeyecek. Benzer pek çok şeyimiz olduğu sürece satın alırız ve ne kadar çok satın alırsak o kadar mutlu oluruz. “Al, kullan”, “at” çağında yaşıyoruz. “Her şeyi, özellikle ilişkilerimizi, ev eşyalarını ve yiyecekleri satın alıyor ve tüketiyoruz” dedi. Karabulut, sürekli alışveriş yapma arzusunun toplama ve toplama arzusuyla ilgili olabileceğini belirtti.
Alışveriş bir zorunluluk değil, bir zevktir
Hem görsel medya hem de mağaza içi etiketler tarafından alışveriş yapma dürtüsünün sürekli teşvik edildiğini belirten psikolog Selin Karabulut, “Hayatımızda bir alışveriş merkezi gerçeği var. “Alışveriş artık ihtiyaçlar için değil, zevk için” dedi. Karabulut, bir kişinin kendisine “Buna ihtiyacım var mı?” Sorularını sorması gerektiğini söyledi. Pişmanlık duyabilir. “Kendinizi durduramayacağınız ve yavaşlatamayacağınız bir durum olabilir” dedi.
İnsanlar eşyalarını duygu olarak saklayabilirler.
Uzman psikolog Celine Karabulut, insanın gereğinden fazla bir şeye sahip bir canlı türü olduğunu vurgulayarak, “Nesne fırlatamama doğru. Gereksiz katlanan ve saklanan eşyalar, aceleyle ve ihtiyaç duyulacak şeyler düşüncesi, bırakamama ve pes etmeme ile ilişkilendirilebilir. “Bu insanların daha içine kapanık olduklarını ve duygularını paylaşmadıklarını, onları kucaklamadıklarını ve onları terk etmediklerini görüyoruz.” Karabulut, insanların bir şeyleri tuttukları gibi duygularını da sınırlama ve saklama eğiliminde olduklarını ifade ederek, “Toplama, toplama arzusu kişiliğin obsesif yapısında görülebiliyor. Bazı eşyaların toplayıcısı olabilir, onlara göz kulak olabilir ve bu eşyayı özel siparişlerle getirebilirsiniz. Ya da amaçsız olarak alınması arzu edilebilir ”dedi.
Alışveriş ve tasarruf takıntısı için 3 soru
Psikolog Celine Karabulut, alışveriş ve koleksiyonculuk saplantısı arasında ince bir fark olduğunu belirterek, “İhtiyaç varsa ve maddi durum varsa satın alınabilir. Mali durum çok elverişli, çok şey satın alabilirsiniz ve bu normaldir ”diye açıkladı:
- Sadece alışveriş yaparsanız ve başka bir şeye harcamanız gerektiğinde paranızı verirseniz,
- Satın aldığınızı esas olarak kullanmıyorsanız,
- Gardırobunuzda evinizi bekleyen çok benzer eşyalarınız varsa, satın alma, toplama veya alışveriş konusunda bir saplantılarınız olabilir.