B vitaminleri suda ve ısıda çözünebilen vitaminlerin ortak adıdır. Kendi içerisinde B9, B1 ve en önemlilerinden biri B12 olarak ayrılabilmektedir. Her birinin vücutta farklı görevleri ve etkileri bulunmaktadır. Her yaştan, cinsiyetten insanın B vitaminine gereksinimi vardır. Peki B12 vitamini nedir?
B12 vitamini insan sağlığı açısında büyük öneme sahip vitaminlerden biridir. Vücut tarafından üretilemeyen bir vitamin olmakla birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve sinir dokusunun sağlığı B12 vitaminin varlığı ile doğrudan ilişkilidir. Ayrıca bu vitaminin vücutta depolanma miktarı da düşüktür. Bu nedenle B12 vitamini içeren besinlerin pişirme süresine ve bekleme süresine dikkat edilmesi önemlidir. Özellikle çok yüksek ısılarda pişirilmesi B12 vitamini kaybının artmasına neden olacaktır.
B12 vitaminin eksikliğini anlamanın birkaç yolu mevcuttur. Ancak bu belirtiler çok ileri derecedeki eksikliklerde görülecektir. Ellerde, kollarda ve bacaklarda karıncalanma hissi, bebek ve erken çocukluk dönemlerinde gelişmede gerilik, kansızlık, sinir sisteminde bozulmalar, yürüme esnasında sendeleme, dilin şişmesi, ishal, kulak çınlaması, cildin sararması, çarpıntı ve zihinsel yorgunluk gibi belirtilerin görülmesi muhtemeldir. Peki B12 vitamini doğal yollarla hangi besinlerden alınabilir?
- Kırmızı et
- Balık eti
- Tavuk eti
- Karaciğer sakatatı
- Böbrek sakatatı
- Karides, midye, kalamar gibi deniz ürünleri
- Süt
- Yoğurt
- Peynir
- Yumurta
B12 vitamini eksikliğinden şüphe duyulduğu taktirde en yakın sağlık merkezlerinden birine gidilerek hemen test yaptırılabilir. Oldukça basit ve hızlı bir işlemdir. Alınacak bir kan ya da idrarla B12 seviyesi ölçülebilecektir. Ancak kullanmakta olduğunuz ilaçlar varsa bu ilaçlar vitamin değerlerinde değişikliklere neden olabilecektir. Bu nedenle söz konusu durum gibi bir şey varsa bunu önceden doktora söylemeniz doğru olacaktır. B12 vitaminin eksikliği kişilerde farklı hastalıkların görülmesine de yol açabilir. Bu hastalıkların başlıcaları; kaybı bozukluğu, anksiyete, duygu durum bozuklukları, anemi, zihinsel karışıklık, nöropati şeklinde sıralanabilir. Bu durumun tam aksine bazı durumlarda B12 vitamini fazlalığının görüldüğü de olmaktadır. Bu genellikle bilinçsiz vitamin takviyeleri almaktan kaynaklanmaktadır. Reçete edilmeyen vitaminlerin kullanılması tavsiye edilmemektedir.