Bu hastalık kalın bağırsağın iltihaplanması ile ortaya çıkan hastalıktır. Bütün kalın bağırsağa bu hastalık yayılabileceği gibi belirli bir bölge de sınırlı kalabilir. Ortaya akut ya da kronik biçimde çıkan bağırsak iltihabı kalın bağırsaktan kaynaklanmışsa birincil öteki organ ya da sistemlerin hastalıkları sonucunda gelişmişse ikinci bağırsak iltihabı olarak da adlandırılır.
Bakteriler, bağırsak iltihabının başlıca etkenleridir. Aşısı sıcak, beslenme bozuklukları, aşırı soğuk ve sıcak, asitli içecekler, kullanılan ilaçlar ve antibiyotikler, zehirli maddeler, bağırsağın bakteri ortamının değişmesi, bağırsakta ülser, gastrit gibi yara, karın ağrısı, halsizlik, ishal, kabızlık olarak dışarı çıkamama bağırsaklarda sancı, psikolojik bozukluklardır.
Sağlık kuruluşları ve doktora hastalığın gerçek nedenini öğrenmek ve tedavi etmek için gidilmelidir. Herhangi bir neden yoksa ve şikayetler devam ediyorsa, alternatif ve destek olarak aşağıdaki bitkisel tariflerden biri ya da birkaçı kullanılabilir.
Acılı, baharatlı yenilmemeli, salam, pastırma gibi sanayi ürünleri, aşırı sıcak soğuk tüketilmemelidir. Sigara, çay, alkollü içeceklerden, taze sebze ve meyvelerden uzak kalınmalıdır.
Alkollü içeceklerden, çay, sigara, taze sebze ve meyvelerden uzak kalınmalıdır. Sebzelerin haşlanmış püre ve yemeği, yağsız et, çorbalar, haşlama ızgara, sütlü tatlılar, hazır kolay yiyecekler, komposto tüketilir.
- tarif
– Kantaron
– Ökse otu
– Bağ sarmaşığı
– Lavanta çiçeği
– Söğüt yaprağı
– Biberiye
– Adaçayı
– Papatya
– Oğul otu
– Mentollü nane
Ayrı ayrı olarak ya da birkaçı bir arada kaynatılarak demlenir ve çayı içilir.
- tarif
– Kudret narı
– Keten tohumu
– Mastika
– Zerdeçal
– Günlük sakızı
– Kebabiye
– Polen
– Bal
– Kimyon
– Anason
– Arı sütü
– Keçi boynuzu pekmezi
-Anason
– Mayana
– Kişniş tohumu
– Isırgan tohumu
Birkaçı ya da ayrı ayrı karıştırılıp macun yapılır, yenilir.
- tarif
– 2 kilo keçi boynuzu pekmezi
– 1 kilo bal
– 100 gr saf arı sütü
– 100 gr çörek otu
– 100 gr mastika
– 100 gr zerdeçal
– 100 gr karanfil
– 100 gr kimyon
Kudret narı yağını 2 şişe süzüp tortusunu karıştırılır. Aç karnına 4 öğün 1’er yemek kaşığı sade olarak ya da ılık süte karıştırılarak içilir.
- tarif
– 1 kg keçi boynuzu pekmezi
– 2 kilo bal
– 100 gr kişniş tohumu
– 100 gr ısırgan tohumu
– 100 gr keten tohumu
– 100 gr arı sütü
– 100 gr polen
– 100 gr kebabiye
– 100 gr kimyon
Tümü dövülür ve macun yapılır. Aç karnına 4 öğün 1’er yemek kaşığı sade olarak ya da ılık süte karıştırılarak kullanılır.
- tarif
– Biberiye
– Kantaron çiçeği
– Civanperçemi çiçeği
– Mentollü nane
– Oğul otu
Otların tümü eşit miktarda karıştırılıp 1-2 su bardağı kaynar suya 1 yemek kaşığı konulup 10 dk demlenir.
- tarif
Ökse otu
Papatya
Okaliptüs yaprağı
Kantaron çiçeği
Lavanta çiçeği
Söğüt yaprağı
Eşit miktarda karıştırılır 1-2 su bardağı kaynar suya 1 yemek kaşığı atılıp 10 dk demlenir. Tok karnına ılık olarak sade ya da balla içilir.