Bu dönemde bebeğiniz yaklaşık 3.1 kg. Baş bölgesinden kalçalara kadar olan uzunluğu çok fazla değişmedi; hâlâ 35 cm. Toplam boyu 47 cm. civarında.
Sizin Büyüklüğünüz Ne Kadar? Siz Ne Kadar Değiştiniz?
Birçok kadın hamileliğin son birkaç haftasında çok fazla kilo almaz ama kendilerini çok rahatsız hissederler. Rahminiz ve pubik simfiz arasındaki mesafe yaklaşık 36-38 cm. Göbek deliğinizden rahmin tepe noktasına kadar olan ölçü hemen hemen 16-18 cm.
Bebeğinizin Büyümesi ve Gelişimi
– Doğum Süreci Sırasında Fetal Denetleme
Doktorunuzun bebeğinizin iyi olduğunu söylemesini ne kadar çok heyecanla beklersiniz, özellikle de doğum süreci sırasında. Birçok hastanede bebeğin kalp hızı doğum süreci boyunca denetlenir. Problemleri çözebilmek için erken tespit edebilmek çok önemlidir.
Doğum sürecinde rahim her kasıldığında plasentaya giden kandaki oksijen azalır. Bebeklerin çoğu bu zorluğu hiçbir problem yaşamadan atlatır. Ancak, bazı bebekler etkilenir; buna fetal stresi ya da fetal gerilim denir.
Doğum sürecinde bebeğin kalp hızını denetlemenin iki yolu vardır. Zarlar yırtılmadan önce harici fetal monitör kullanılabilir. Alıcısı olan bir kemer karnınıza bantlanır. Bebeğin kalp atışlarını saptamak için ultrasonunkine benzer bir prensip kullanır.
Dahili fetal monitör bebeğin kalp hızını tam olarak denetler. Bebeğin kafatasındaki deriye bir elektrot yerleştirilir ve kablolarla fetal kalp hızını kaydeden bir makineye bağlanır. Sadece zarları patlayan ve en azından 1 cm genişleyen kadınlara dahili fetal monitörü bağlanabilir.
– Fetal Kan Örneği
Doktorlar ayrıca, bebeğin doğum süreci gerilimini nasıl karşıladığını görmek için bebeğinizin kanındaki pH oranına bakmak için test yaparlar. Bu testin yapılabilmesi için zarlar yırtılmış olmalı ve rahim ağzınız en az 2 cm genişlemiş olmalıdır.
Bebeğin derisinde küçük bir çentik yapmak için kafatasına bir aletle dokunulur. Bebeğin kanı küçük bir tüpe veya pipete alınır ve pH (asidite) kontrol edilir. Eğer bebek doğum süreci yüzünden sıkıntı çekiyorsa ve stres altındaysa pH düzeyi bunu belirlemeye yardımcı olabilir. Bu test, doğum sürecinin devam edip etmemesi ya da bir sezaryen operasyonun yapılması gerekip gerekmediği konusunda karar verirken yararlı olur.
Makat Prezentasyonu
Daha önce bahsettiğimiz gibi hamileliğin başlarında bebeğinizin makat prezentasyonunda olması normal bir durumdur. Ancak, doğum başladığında bebeklerin yalnız % 3 ila 5’i, çoğul gebelikler hariç, bu şekilde dururlar.
Bazı faktörler makat prezentasyonu olasılığını artırır. Temel nedenlerden biri bebeğin prematüre olmasıdır. İkinci trimesterin sonralarına doğru, bir bebek makat prezentasyonunda olabilir. Kendinize dikkat ederek erken doğum sancılarını yaşamaktan kaçınabilirsiniz. Bu, bebeğinize pozisyonunu doğal olarak değiştirmesi için en iyi fırsatı verir.
Bir bebeğin neden makat prezentasyonunda olduğunu her zaman bilmememize rağmen aşağıdaki durumlarda makat prezentasyonunun daha çok ortaya çıktığını biliyoruz:
• Birden fazla hamilelik geçirdiyseniz
• İkiz, üçüz veya daha fazla bebek taşıyorsanız
• Çok fazla ya da çok az amniyotik sıvı varsa
• Rahim anormal olarak şekillendiyse
• Anormal rahim gelişimleri varsa, örneğin miyonlar
• Plasenta previanız varsa (Önce gelen plasenta)
• Bebeğinizde hidrosefali varsa
Farklı makat prezentasyonları vardır. Saf makat prezentasyonunda bacaklar kalçalardan kıvrılır ve dizlerde genişler. Bu, doğum zamanında ya da hamileliğin sonunda en çok görülen makat tipidir; ayaklar yukardadır.
Tam makat pozisyonunda, dizlerden biri ya da her ikisi kıvrılır, genişlemez.
Makat Prezentasyonunda Olan Bir Bebeği Doğurmak
Doğum uzmanları arasında makaf prezentasyonunda olan bir bebeğin doğumunda en iyi yöntem hakkında bazı karşıt görüşler vardır. Uzun yıllardır makat prezentasyon doğumları vajinal yoldan yapılmaktaydı. Daha sonra bebeği sezaryen operasyonu ile doğurmanın en güvenli yöntem olduğuna karar verildi, özellikle de ilk bebekse.
Günümüzde, doktorların çoğu makat pozisyonundaki bir bebeğin büyük olasılıkla, erken doğum sancıları ya da doğum sancıları başlamadan önce sezaryen operasyonu ile daha güvenle dünyaya getirilebileceğine inanırlar.
Bazı doktorlar, pozisyon doğruysa bir kadının zorluk çekmeden bu pozisyonda olan bir bebeği doğurabileceğine inanırlar. Bu genellikle, daha önceden normal doğum yapmış bir kadının taşıdığı olgunlaşmış bir cenindeki frank pozisyonunu da kapsar.
Birçoğu ayak makat prezenîasyonunda (bir bacak açık, bir diz kıvrılmış) doğumun sezaryen ameliyatı ile olması gerektiği konusunda aynı fikirdeler.
Eğer bebeğiniz makat prezentasyonundaysa doktorunuzla bu konuyu konuşmanız önemlidir. Hastaneye gittiğinizde hemşirelere ve hastane personeline bebeğinizin makat prezentasyonda olduğunu söyleyin. Eğer doğum süreci ile ilgili bir sorunuz varsa ve makat prezentasyonu varsa bu bilgiyi konuştuğunuz kişiye söyleyin.
Bebeğinizin Döndürülmesi
Suyunuz gelmeden, doğum süreci başlamadan ya da doğum sürecinin başlangıcında bebeğinizi makat pozisyondan baş aşağı (verteks) pozisyona getirmek için girişimde bulunulabilir. Doktor ellerini kullanarak bebeği baş aşağı duruma getirmeyi dener. Bu işleme dış sefalik versiyon (ECV) ya da sadece versiyon denir.
ECV sırasında problemler çıkabilir ve bu konuda bilgili olmak önem taşır. Doktorunuzla, bu işlemin sizin için bir opsiyon olup olmadığını konuşun. Olası riskler:
• Zarların yırtılması
• Plasentanın yırtılması
• Bebeğin kalp hızını etkilemesi
• Doğum sürecinin başlamasıdır
% 50’den daha yüksek bir oranla doktor bebeği döndürmekte başarılı olur. Ancak, bazı İnatçı bebekler tekrar makat prezentasyonuna dönerler. ECV tekrar denenebilir ama doğum tarihiniz yaklaştıkça versiyon daha zor olabilir.
Anormal Prezentasyonların Diğer Türleri
Ender olan diğer bir prezentasyon yüz prezentasyonudur. Bebeğin başı çok geniştir, bu yüzden doğum kanalına ilk başta yüzü gelir. Doğum süreci sırasında normal bir prezantasyona çevrilemezse bu tür prezentasyonda genellikle sezaryen ameliyatı ile doğum yapılır.
Omuz prezentasyonunda omuz önde durur. Enine yatış pozisyonunda bebek sanki pelviste bir beşikteymiş gibi yatar.
Bebeğin başı karnınızın bir tarafında, alt kısmı diğer tarafında bulunur. Bu tür prezantasyonlarda yalnızca bir doğum yolu vardır ve bu sezaryendir.
Bebeğin başı karnınızın bir tarafında, alt kısmı diğer tarafında bulunur. Bu tür prezantasyonlarda yalnızca bir doğum yolu vardır ve bu sezaryendir.
Plasentanın Yerinde Kalması Ne Demektir?
Birçok durumda, plasenta bebeğin doğumundan sonra 30 dakika içinde yerinden ayrılır ve bu doğumun rutin bir bölümüdür. Bazı vakalarda bir parça plasenta rahmin içinde kalır ve kendiliğinden gelmez. Böyle bir durumda rahim yeteri kadar küçülemez ve yoğun olabilecek vajinal kanamaya neden olur.
Bazı vakalarda, plasenta ayrılmaz, çünkü hâlâ rahim duvarına yapışık kalır. Bu çok ciddi bir durum olabilir. Ancak, bu komplikasyon nadir görülür.
Kanama genellikle doğumdan sonra ciddi olur ve kanamayı durdurmak için ameliyat gerekebilir. Kürtaj yoluyla plasentayı almak İçin çalışılabilir.
Anormal olarak yapışık plasentanın birçok nedeni vardır. Plasentanın daha önceki bir sezaryen ameliyatı yarasına veya önceki başka yaralara yapışabileceği düşünülür. Plasenta örneğin kürtaj ile kazınmış bir bölgenin üzerine ya da rahimde daha önce enfekte olmuş bir yerde bulunabilir.
Siz bebeğinizin doğumuna dikkat ederken doktorunuz plasentaya da dikkat edecektir. Bazı kişiler doğumdan sonra plasentayı görmek isterler; doktorunuzdan plasentayı size göstermesini isteyebilirsiniz.
Tıraş Olmanız Gerekecek mi?
Birçok kadın bebeklerinin doğumundan önce kasıklarındaki tüyleri tıraş edip etmemeleri gerektiğini bilmek ister. Bu artık bir gereklilik değildir. Birçok kadın günümüzde tıraş yapmaz. Ancak, kasıklarındaki tüyleri tıraş etmemeyi seçen birçok kadın, bebeğin doğumundan sonra normal vajinal akıntı nedeniyle iç çamaşırlarında rahatsızlık hissettiklerini söylemişlerdir. O yüzden bu işlemi düşünebilir ve doktorunuzla tartışabilirsiniz.
Babaya Tavsiye
Eşinize onun için hastaneye götürmenizi istediği bir şey olup olmadığını sorun, örneğin özel kasetler ya da CDler ve CD çalar gibi. Bunu erken belirleyin ve eşyaları hazırlayın. Eğer hastanede veya doğum merkezinde bir tur atarsanız bebeğinizin gireceği ortamı kontrol etmeye yardımcı olması için başka fikirler edinebilirsiniz.
38. Hafta İçin Tavsiye
Doktorunuz bebeğinizin makat pozisyonda olduğundan şüphelenirse bundan emin olmak için ultrason muayenesi yapabilir. Muayene bebeğin rahminizde nasıl durduğunu belirlemeye yardım eder.