Kanser adı verilen hastalıklar, organlarımızın ve dokularımızın yapı taşları olan bir veya daha fazla hücrede meydana gelen değişikliklerden kaynaklanır. Bu kansere neden olan değişiklikler, hücrelerin içinde, hücrelerin nasıl davrandıklarını, nasıl çoğaldıklarını ve ürettikleri proteinleri belirleyen hücrenin çekirdeğinde bulunan genlerde meydana gelir. Genlerde, hücrenin olması gerektiğinden farklı davranmaya başladığı, yaşla birlikte hücrede biriken zararlı maddelerle baş edemediği, kendini onaramadığı için bazı kusurlar ve mutasyonlar olabilir ve bunun sonucunda da başlar. yanlış davranmak …
Genetik yapısı restore edilemeyecek şekilde bozulan ve kural olarak birden fazla yerde ve tek aşamada bozulan kusurlu hücrelerin bir kısmı kanser hücrelerine dönüşür. Tüm kanser türlerinin nedeni genetiktir. Genetik kod hasarına radyasyon, hormonlar, virüsler, diyet ve hatta sadece yaşlanan hücreler gibi kimyasal veya fiziksel zararlı çevresel etkiler neden olabilir.
Kanser hücreleri (a) kontrolsüz, stabil ve normalden daha hızlı bir şekilde başlar, (b) üreme sırasında komşu sağlıklı dokulara nüfuz edebilir, (c) dokudan koparak kandaki diğer dokulara veya lenfatik kanallara girebilirler. İçindedirler ve sağlıklı hücrelerin aksine onlara yapışabilir, yerleşebilir ve çoğalabilirler. Devam edebilirler. Çoğalırken oluşturdukları kitleler kanser olarak teşhis ettiğimiz tümörler olurken, uzak bir yerde çoğaldığında metastaz dediğimiz ikincil tümörlere neden olurlar.
Tüm kanser hücrelerinin zararlı genetik mutasyonları vardır. Ve genellikle birden fazla vardır. Bir hücredeki genetik mutasyonlardan bir tümöre kadar gerekli adımlar, genellikle yıllar içinde beklenenden daha yavaş görünür.
Hücrenin çekirdeğindeki zararlı genetik değişiklikler de uzun bir süre boyunca meydana gelir ve sonuçta hücreyi kanserli bir hücreye dönüştürür. Kanserlerin büyük çoğunluğu bu şekilde gelişir. Hasar bir veya daha fazla hücreyle başlar. Hastalık daha sonraki yaşlarda görülür.
Kalıtsal kanserde bebek doğumda mutasyona uğramış genler taşır.
Bazı durumlarda kansere neden olan zararlı bir genetik mutasyon anne veya babadan yenidoğana geçer. Bu mutasyonla bir bebek doğar ve bu insanlardan bazıları hayatlarının ilerleyen dönemlerinde kansere yakalanır. Buna kalıtsal kanser denir. Çünkü kalıtsal olmayan ve bir kişide zamanla gelişen diğer kanserler, sonuçta “genetik” tir. Kanserlerin yaklaşık% 80-90’ını oluşturan kalıtsal olmayan kanserleri “sporadik kanserler” olarak adlandırmak daha doğru olacaktır.
Kansere neden olabilecek hasarlı bir geni taşıyan bir ebeveynin – hasta olsun ya da olmasın – bu kusurlu geni çocuklarına geçirme şansı% 50’dir.