Mantar hastalığının en belirgin özellikleri deride, tırnaklarda kaşıntı, sulanma, pullanma ile kızarıklık oluşturuyor. Mantar yaz aylarında kendini daha fazla göstermektedir. Mantar hastalığı tedavi edilmediği zaman farklı enfeksiyonlarla birleşebilir ve lenfanjit denilen lenf bezi hastalığına, erizipel, selüloit hastalıklarına ile en önemlisi daha ileri evrelerde fil ayağı denilen hastalığa sebep olur. Bu sebepten mantar hastalığını ciddiye almakta fayda olacaktır.
Mantar Hastalığının Belirtileri
- El ve ayaklarda kaşıntı
- Mantar oluşan bölgede sertleşme
- Kızarıklık oluşumu
- El ve ayaklarda Sulanma
- Kepeklenme
- Kalınlaşma
Gibi belirtiler mantar hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.
Mantar Hastalığının türleri
Tırnak Mantarı: Tırnaklarda görülen tırnak mantarı, tırnaklarda renk değişimi, kırılma, sertleşme, kalınlaşma biçiminde görülebilir ve ya zamanla tırnağın biçimi bozulmalar oluşabiliyor. Tırnak mantarının tedavi edilmemesi sonucunda ise, tırnak yatağında bozulmalara sebep olarak tırnağın şeklinin kalıcı olarak bozulmasına sebep olur.
Kasık Mantarı: Kasık mantarı genelde, kasıklarda, uyluk üst, ön ve iç yüzeyinde belirlenir. Kızarıklık, su toplama ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Genital Bölge Mantarları: Genital bölgede oluşan bu mantar hastalığı, akıntı, kızarıklık, kremsi ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Saç Derisinde Mantar: Saç derisinde gözlemlenmekte olan mantar hastalığı genel olarak kırık saçların olduğu bölgelerde kepekli alanlarda ya da kıl diplerinde oluşur ve iltihaplanma biçiminde görülür. Şayet anında tedavi edilmez ise kel kalmanıza sebep olur.
Vücutta Oluşan Mantar: Vücudun genelinde oluşan bu mantar hastalığı türü boyun, sırt, göğüs ile kollarda görülür. Ciltte açık kahve renkli ve ya beyaz yama şeklinde ince kepekle kaplı lezyonlar görmektedir. Yağlı deri, aşırı terleme ya da ıslak kalma bu mantarın oluşmasında son derece önemlilik arz ediyor.
Mantar Hastalığı Kimlerde Görülmektedir?
- Çok terleyen kişilerde
- Nemli kalması
- Abdest yâda duştan sonra ayakların yeterli kurulanmaması,
- Çok sık el yıkama
- AIDS gibi bazı enfeksiyon hastalıklarında
- Sürekli olarak çamaşır ve bulaşık yıkayan bireylerin ellerinin nemli olması halinde
- Ergenlik öncesi sık saçlı çocukların saç derisinde
- Gebelik döneminde
- Diyabet hastalarında
- Vücut direnci zayıf olan kişilerde
- Kanser rahatsızlığının ileri evrelerinde