Probiyotik Nedir? Nelerde Bulunur? Faydaları Nelerdir?

probiyotik nedir, probiyotiğin faydaları, probiyotikler ne işe yarar

Probiyotikler bir tür bakteri ve maya çeşididir. Ancak bu bakteriler hastalıklara ve enfeksiyonlara sebep olanların aksine sindirim sistemini ve vücudun dengeli bir biçimde çalışmasına yardım eden bakterilerdir. Probiyotikler sağlık için oldukça yararlı olan bakterilerdir. Mide ve bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasına yardımcı olması ile bilinmektedir. Peki probiyotikler nelerde bulunur, vücuda ne gibi faydaları vardır?probiyotik nedir, probiyotiğin faydaları, probiyotikler ne işe yarar

Probiyotiklerin en büyük faydalarından biri alınan gıdaların içerisinde yer alan mineral ve vitaminlerin emilimini artırmak ve dolayısıyla da sindirimini kolaylaştırmaktır. Probiyotiklerin faydaları çeşitli bilimsel araştırmalar ile birçok kez kanıtlanmıştır. Gastointestinal rahatsızlıkların tedavisinde, bağışıklığın güçlendirilmesinde, alerji gelişiminin önlenmesinde, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde Probiyotiklerin birçok yararı bulunmaktadır. En büyük yararı ise bağırsak florası üzerinedir. Bağırsaklarda bulunan mikroorganizmaların tamamına “bağırsak florası” adı verilmiştir. Her sağlıklı bireyin bağırsaklarında yaklaşık 100 trilyon civarı mikroorganizma bulunmaktadır. Bu mikroorganizmalar besin emilimine yardımcı olur ve hastalığa sebep olan bakterilerin tahribine yardımcı olur.

Probiyotikler birçok besin içerisinde yer alır. Peki bu besinler nelerdir? En başlıca probiyotik kaynaklarından biri yoğurttur. Çünkü yoğurt fermente edilen sütten yapılmaktadır. Fermente ürünler başlıca probiyotikler arasında yer alır. Bir diğer fermente besin ise kefirdir. Kefir de tıpkı yoğurt gibi fermente edilmiş sütten elde edilir. Güçlü probiyotik kaynaklardan bir tanesidir. Kemikleri güçlendirmesi, sindirime yardımcı olması ve enfeksiyonlara karşı korumasıyla bilinir. Lahana ve salatalık turşusu da probiyotik kaynakları arasında yer almaktadır. Yine fermente edilmiş besinlerden biridir. Turşular genel olarak probiyotik içerir ancak sirke ile yapılmışsa bunların probiyotik etkisi bulunmamaktadır. Probiyotik içeren besinler almanın sağlığa birçok faydası olacaktır. Bu faydaları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür.

  • Diş çürüklerini önler, dişleri güçlendirir.
  • Bebeklerde kolik belirtilerinin görülmesini engeller.
  • Enfeksiyonlardan ve soğuk algınlığından korur.
  • Vücudun iyi ve kötü bakteri dağılımını dengeler.
  • B vitamini üretimine yardımcı olur.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Depresyon ve stresi azaltır.
  • Cilt sağlığını olumlu etkiler.
  • İçerisinde yer alan genotoksik etkiler nedeniyle kanser riskini önler.
  • Çocuklarda egzama, alerji, astım gibi durumların görülmesini önlemeye yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir