SSD Disk Nedir ve Nasıl Çalışır?

ssd disk nedir, ssd disk çalışma mantığı, ssd disk nasıl çalışır

Bildiğiniz gibi, bilgisayarların veri depolamak için bir sabit diski vardır. Bu sabit sürücüye harddisk denir. Bilgisayarın bir parçasıdır ve kaydettiğiniz verileri kalıcı olarak saklamaya yarar. Burada SSD, sabit sürücü gibi verileri depolamak için kullanılan bir teknoloji ürünüdür. Avantajları, bilgisayarınızı hızlandırmayı ve güvenli bir depolama alanı oluşturmayı içerir.ssd disk nedir, ssd disk çalışma mantığı, ssd disk nasıl çalışır

SSD disk nedir sorusu bu ismi duyan kişilerin kendilerine sorduğu bir sorudur. SSD sürücü kullanmak veri depolamak içindir. Bu teknolojide yeni olan kişiler, onu bir bilgisayara nasıl kuracaklarını ve kullanacaklarını bilmeyebilirler. SSD kullanımı, hızlanma, belgelerin daha hızlı açılması, daha sessiz ve sorunsuz bilgisayar performansı gibi faydaları nedeniyle giderek daha popüler bir konu haline geliyor.

SSD nasıl çalışır?

Bilgisayarlarda bulunan standart sabit disklere baktığımızda, verilerin sektörler halinde tabaklarda saklandığını görüyoruz. Bu yöntem, veri depolamak için standartlaştırılmış bir yöntemdir. Bir SSD sisteminde, verileri depolamak için NAND flash adı verilen bellek yongaları bulunur. Flaş çiplerin özelliği, bilgileri uzun süre saklamalarıdır.

Bu, bir SSD sürücüsünün arkasındaki mantıktır. Hız olarak RAM’e benzer olmasına rağmen, RAM’den ayrılır ve uzun süreli depolama için alan sağlar. RAM aynı zamanda verilerin hızlı görüntülenmesine dayalı bir bellek sistemidir. Ancak RAM kısa süreli bellektir. Kalıcı olarak kaydedilmez. Cihaz kapatılır kapatılmaz RAM’de saklanan veriler silinir. Bu noktada, bir SSD’de bölünürler.

SSD’lerdeki bellek yongaları hız açısından RAM’e benzer. RAM gibi, verileri hızlı bir şekilde görüntülemenizi ve istediğiniz dosyayı bulmanızı sağlar. Ancak, RAM’deki geçici depolama durumu, SSD’lerde kalıcı depolama ile değiştirildi.

SSD sürücü vs sabit sürücü

Sabit sürücü ve SSD’nin hem benzerlikleri hem de farklılıkları vardır. Öncelikle SSD diskin çok daha karlı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bilgisayarınızın aşırı veri yüklenmesinden dolayı yavaşlamasından şikayet ediyorsanız SSD sürücü kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Taşınabilir bir SSD kullanmak size bir sabit sürücünün sağlayamayacağı avantajlar sağlar.

SSD kullanmak için masaüstü ve dizüstü bilgisayarınızda farklı yollar kullanmanız gerekir. Burada önemli olan nokra sabit diskinizi SSD ile değiştirmeden önce verilerinizi yedeklemenizdir. Aksi takdirde, taşıma sırasında veri kaybıyla karşılaşabilirsiniz. SSD’yi kurduktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatıp SSD’yi kullanmaya başlıyorsunuz.

Bir SSD sürücüsü, bir sabit sürücüye benzer şekilde verileri uzun süre saklamanıza olanak tanır. Yani bu yönüyle RAM’den ayrılarak hard diske yaklaşır. SSD’nin bir başka avantajı da, elektrik kesintisi sırasında bile veri kaybına neden olmamasıdır. SSD sürücüsünü kullanarak bilgisayarınızın hızında bir artış fark edeceksiniz. Verileriniz daha güvenli bir depoda saklanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir